Υψηλάντης Αντώνης
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Passive House

Διαφορές Συμβατικού και Παθητικού Κτιρίου


Τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά δείχνουν ακριβώς το ίδιο. Τα παθητικά κτίρια δεν απαιτούν φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή και μπορούν να κατασκευαστούν με χρήση των ίδιων υλικών και τεχνικών που χρησιμοποιούνται σε ένα συμβατικό σπίτι.

Μετά από μία πιο προσεκτική ματιά στο εξωτερικό παρατηρεί κανείς ότι οι τοίχοι έχουν μεγάλο πάχος. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του κλίματος υπολογίζεται το πάχος της εξωτερικής θερμομόνωσης. Συγκεκριμένα για το κλίμα της Ελλάδας το πάχος αυτό κυμαίνεται από 15 έως 25 εκατοστά. Τα παράθυρα και οι εξωτερικές πόρτες δείχνουν το ίδιο όπως και του συμβατικού σπιτιού αλλά τα τεχνικά χαρακτηριστικά θερμομόνωσης και αεροστεγανότητας είναι πολύ καλύτερα.

Στο εσωτερικό αυτό που παρατηρεί κανείς είναι ότι δεν υπάρχουν καλοριφέρ ή μονάδες air-condition. Οι πιο παρατηρητικοί θα εντοπίσουν περσίδες εξαερισμού συνήθως στην οροφή σε διάφορα σημεία του κτιρίου. Ένδειξη του συστήματος ψύξης και θέρμανσης που λειτουργεί για να καλύψει την διαφορά του ενεργειακού ισοζυγίου όπως περιγράφηκε παραπάνω. Το σύστημα αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία κεντρική μονάδα κλιματισμού, που αν σχεδιαστεί σωστά μπορεί να έχει την ενεργειακή κατανάλωση που έχει ένα πιστολάκι για τα μαλλιά.

Όλο αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ καλό για να είναι πραγματικό. Κι όμως είναι! Πάνω από 40.000 κτίρια έχουν χτιστεί και ανακαινιστεί ακολουθώντας το πρότυπο του Παθητικού Σπιτιού τα τελευταία 15 χρόνια. Έχουν δοκιμαστεί σε όλες τις κλιματικές συνθήκες, από τη νότιο Ισπανία έως τη Σουηδία.

Μία ακόμη έκπληξη σχετικά με το Παθητικό Σπίτι είναι το κόστος κατασκευής του. Έχει υπολογιστεί ότι το επιπλέον κόστος της κατασκευής ενός Παθητικού Κτιρίου σε σχέση με ένα συμβατικό κυμαίνεται από 2% έως 10%. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος του επιπλέον κόστους κατασκευής είναι 6.5%. Αυτό το ποσό γυρνάει πίσω στον ιδιοκτήτη ή χρήστη του κτιρίου μέσα στα πρώτα 10 χρόνια της λειτουργίας του κτιρίου μέσω χαμηλότερων λογαριασμών καταναλώσεων.


<< Πίσω